Diversity in the Demographic Characteristics of the Middle Classes in Selected Central Eastern European Countries - Muszyńska, Joanna
Táto štúdia analyzuje demografickú rozmanitosť v strednej príjmovej triede v šiestich krajinách strednej a východnej Európy – Poľsku, Maďarsku, Česku, Slovensku, Litve a Estónsku – v rokoch 2005 a 2021. Pomocou mikrodát EU-SILC a konceptu ekonomickej stratifikácie založenej na ekvivalentnom disponibilnom príjme domácností analýza rozlišuje skupiny s nižšími, základnými a vyššími strednými príjmami. Hlavné ciele sú: (1) preskúmať, ako sa veľkosť stredných príjmových tried v priebehu času menila; (2) posúdiť rozdiely v ich demografickom zložení, najmä s ohľadom na vek, kohorty narodenia a typ domácnosti; a (3) identifikovať, ktoré kohorty zaznamenali najväčšiu vzostupnú mobilitu na príjmovom rebríčku. Výsledky ukazujú, že stredná trieda sa vo všeobecnosti rozšírila, jej príjmová situácia sa zlepšila a mladšie kohorty napredovali najviac. Domácnosti s deťmi ekonomicky napredovali, zatiaľ čo domácnosti s jednou osobou a domácnosti seniorov zostali zraniteľné. Demografické posuny zdôrazňujú vyvíjajúcu sa štruktúru a ekonomický význam strednej triedy v postkomunistických spoločnostiach.