Intertemporal Consumption Behaviour in Post-Communist EU Countries - Lukáčik, Martin, 1974-
Skúmanie intertemporálneho správania spotreby v jedenástich postkomunistických krajinách, ktoré sa stali členmi Európskej únie. Na základe ročných údajov z rokov 1995 až 2019 autori odhadujú Eulerovu rovnicu pre krátkodobú spotrebu na základe štandardného modelu oceňovania aktív založeného na spotrebe. Na zohľadnenie potenciálnej endogenity a chýb merania sa používa zovšeobecnená metóda momentov (GMM). Vnútorná miera návratnosti, zostavená z Penn World Tables, ako reálna návratnosť kapitálu je zástupcom intertemporálnej miery substitúcie. Zistenia poskytujú dôkaz o vyhladzovaní spotreby v súlade s teoretickým modelom s výraznými rozdielmi v jednotlivých krajinách.