From Chatbots to Digital Tutors: AI Solutions for Improving Education Process and Academic Performance - Husár, Milan
Článok skúma vývoj umelej inteligencie vo vysokoškolskom vzdelávaní, pričom sleduje progres od raných inteligentných tutorských systémov a pedagogických konverzačných agentov až po súčasných digitálnych tútorov založených na veľkých jazykových modeloch. Jeho účelom je syntetizovať súčasné poznatky o tom, ako tieto technológie ovplyvňujú procesy učenia sa, akademické výsledky a inštitucionálne postupy, a zhodnotiť pedagogické príležitosti a riziká spojené s ich integráciou.