Corporate Culture Survey - New Insights and Innovative Approaches - Jaššo, Matej
Každá spoločnosť alebo organizácia funguje ako jedinečný sociálny systém, ktorý si buduje svoju vlastnú odlišnú firemnú kultúru, klímu a identitu. Dobre definovaná a atraktívna firemná kultúra ponúka významnú konkurenčnú výhodu v dnešnom vysoko konkurenčnom prostredí a tvorí základný kameň strategického rozvoja ľudských zdrojov. Takáto kultúra priamo ovplyvňuje výkonnosť organizácie, jej verejný imidž, lojalitu zamestnancov a jej vnímanie externými zainteresovanými stranami. Firemná kultúra je hlboko zakorenená v zdieľaných presvedčeniach, hodnotách, normách, pravidlách, základných predpokladoch a zavedených neformálnych vzorcoch správania. V dôsledku toho je diagnostika a prieskum firemnej kultúry základným nástrojom v rozvoji ľudských zdrojov, ktorý si vyžaduje presné a spoľahlivé metódy. Firemná kultúra je jedným z najdôležitejších spojení medzi univerzitným výskumom a podnikateľskou praxou a obohacuje oba typy prostredia o inovatívne vedomosti a najnovšie trendy.