Segmenting eWOM Seekers in Tourist Destinations: Communication Dynamics in Czechia and Slovakia - Pompurová, Kristína
Táto štúdia skúma segmentáciu záujemcov o elektronické ústne sprostredkovanie informácií (eWOM) v turistických destináciách so zameraním na komunikačné preferencie a kanály. Cieľom je zlepšiť pochopenie správania v oblasti eWOM nad rámec tradičných sociodemografických faktorov s dôrazom na komunikačné stratégie, ktoré ovplyvňujú rozhodovanie spotrebiteľov pri výbere turistických destinácií. Pomocou údajov z elektronického prieskumu, ktorý vyplnili respondenti v Českej republike a na Slovensku, klastrová a faktorová analýza identifikovala štyri hlavné segmenty záujemcov o eWOM: Nadšenci do eWOM, Lokálni objavitelia, Cestovatelia zameraní na globálnych influencerov a Globetrotteri hľadajúci autenticitu. Štúdia ďalej skúma preferované komunikačné kanály vrátane kľúčových centier cestovných informácií, sietí vedených influencermi a doplnkových kanálov na prispôsobenie marketingových stratégií špecifickým segmentom. Zistenia poskytujú cenné komunikačné poznatky pre marketingových pracovníkov v destináciách a ponúkajú rámec pre budúci výskum efektívneho využívania eWOM v marketingu cestovného ruchu.