Digital Virulence: Dimensions of Deepfake within Disinformation Networks - Mikuláš, Peter
Táto štúdia má dva hlavné ciele: po prvé, identifikovať, ktoré prvky manipulatívne ukotvených deepfake videí na YouTube prispievajú k ich potenciálu virality, a po druhé, preskúmať, ako kanály sociálnych médií uľahčujú eróziu racionálneho vnímania pri konzumácii mediálneho obsahu. Pomocou Jakobsonovho komunikačného modelu identifikujeme základné komunikačné prvky spojené s konkrétnym deepfake videom manipulatívnej povahy. Analýza odhalila, že video je v súlade so širším rámcom stereotypov, mediálnej reprezentácie a politického diskurzu. Výsledky zasadzujeme do kontextu mediálnej expozície, fragmentárnej a okamžitej konzumácie mediálneho obsahu, ako aj do špecifického priestoru vnímania vizuality a vizuálnej komunikácie v súčasnom mediálnom prostredí. Výsledky ukazujú, že artikulácia kontextu zohráva kľúčovú úlohu pri interpretácii deepfake komunikácie, čo zdôrazňuje obmedzenia súčasných mechanizmov označovania manipulovaného obsahu na platforme YouTube.