Artificial Intelligence in News Production: Audience Perception and Attitudes to Technological Changes in Journalism - Greguš, Ľuboš
Štúdia skúma postoje a názory mediálneho publika na technologické zmeny v žurnalistike. Umelá inteligencia je dnes jedným z najrelevantnejších nástrojov digitálnej komunikácie na spracovanie a šírenie novinárskeho obsahu. Štúdia sa zameriava na jej využitie v rozhlasovom vysielaní. Cieľom štúdie bolo identifikovať názory príjemcov rozhlasových správ v Slovenskej republike na využívanie umelej inteligencie v žurnalistike a ich vnímanie nástrojov umelej inteligencie. Výskum prezentuje výsledky dotazníkového prieskumu vykonaného so vzorkou dospelej populácie Slovenskej republiky vybranou kvótnym výberom (N = 503). Výsledky naznačujú, že hlasové preferencie (AI verzus skutoční novinári) nie sú primárne ovplyvnené technickou kvalitou alebo zrozumiteľnosťou samotného obsahu, ale skôr tým, aký príjemný je hlas. Z pohľadu teórie mediálnej komunikácie naše výsledky potvrdzujú dôležitosť sociálnej prítomnosti v rozhlasovom vysielaní a zároveň ukazujú, že slovenské publikum nie je pripravené na plnú implementáciu AI v rozhlasovom vysielaní.