Predmet a rozsah inšpekcie práce v oblasti bezpečnosti práce - Hrtánek, Ladislav
Inšpektor práce môže vykonávať svoje kontrolné oprávnenia len v rozsahu predmetu inšpekcie práce. Oblasť bezpečnosti práce pritom znamená široký okruh značne diferencovaných právnych predpisov. Taktiež je rozsah bezpečnosti práce tvorený aj vnútornými predpismi zamestnávateľa, ktoré musia inšpektori práce pri výkone inšpekcie práce brať do úvahy. Inšpektor práce je pritom pri výkone inšpekcie práce viazaný rozsahom svojich oprávnení, daných mu právnou úpravou. Oblasť bezpečnosti práce je široko zameraná a popri pracovnom práve sa týka aj iných právnych odvetví, napríklad správneho alebo občianskeho práva.