When Websites Speak Clearly: Accessibility-Driven Marketing Communication in Central European Agritourism - Rubáček, Filip
Predložená štúdia skúma vzťah medzi digitálnou prístupnosťou a marketingovou komunikáciou v agroturistike so zameraním na webové stránky agroturistických fariem v Rakúsku, na Slovensku a v Česku. Výskum je založený na Pokynoch pre prístupnosť webového obsahu (WCAG) 2.1 a skúma, ako rôzne bariéry prístupnosti ovplyvňujú používateľskú skúsenosť a celkovú účinnosť online marketingových aktivít. Pomocou hodnotiacich nástrojov AChecker a WAVE štúdia systematicky analyzovala vybrané webové stránky s dôrazom na prvky, ako sú kontrast, jasnosť odkazov a prítomnosť netextového obsahu. Identifikované nedostatky boli posúdené vo vzťahu k štyrom princípom WCAG: vnímateľnosť, ovládateľnosť, zrozumiteľnosť a robustnosť. Kvantitatívna analýza odhalila, že zatiaľ čo zrozumiteľnosť bola väčšinou splnená, ostatné princípy vykazovali významné nedostatky. Medzi najčastejšie problémy patril slabý kontrast, chýbajúce alternatívne texty, nejasné účely odkazov a nedostatočné veľkosti cieľových stránok. Tieto medzery v dostupnosti nielenže bránia interakcii používateľov, najmä pre ľudí so zdravotným postihnutím, ale tiež znižujú komunikačný potenciál digitálneho obsahu a obmedzujú jeho marketingový dosah. Zistenia zdôrazňujú potrebu väčšej informovanosti o štandardoch dostupnosti medzi poskytovateľmi agroturistických služieb. Štúdia sa uzatvára odporúčaniami na vypracovanie jednotných metodických usmernení, školiacich programov a podporných nástrojov na zlepšenie dostupnosti a komunikačnej funkcie webových stránok agroturistiky.