Improving the Methodology of Adaptive Traffic Control at Pedestrian Crosswalks - Royko, Yuriy
Článok prezentuje výsledky experimentálnej štúdie vykonanej na križovatkách so signalizáciou a priechodoch pre chodcov vo Ľvove (Ukrajina). Štúdia sa týkala križovatiek s rôznymi dopravnými podmienkami. Preto boli križovatky rozdelené do troch typov. Zistilo sa, že podiel chodcov, ktorí prechádzajú cez cestu na signál zákazu premávky, sa pohybuje od 7 % v centrálnych oblastiach do 13 % v blízkosti dopravných uzlov. Navrhuje sa metodika, ktorá predpovedá správanie chodcov pri rozhodovaní o prechádzaní cez vozovku. Boli vyvinuté odporúčania pre výber optimálnych režimov riadenia svetelnej signalizácie. Zistilo sa, že predĺženie trvania obmedzujúceho signálu pre chodcov zvyšuje pravdepodobnosť prechodu cez cestu počas obmedzujúceho signálu semaforu. Zdôrazňuje to potrebu upraviť trvanie cyklu semaforu v oblastiach s hustou chodeckou premávkou.