Otázka věrohodnosti příčin úmrtí na základě komparace historickodemografických a antropologických metod - Cvrček, Jan
Určovanie príčin úmrtí v minulosti na základe historicko-demografického výskumu naráža na problém dôveryhodnosti existujúcich zdrojov. Interdisciplinárna spolupráca medzi historickými demografmi a fyzickými antropológmi však predstavuje jedinečnú príležitosť na overenie ich výpovednej hodnoty. Cieľom štúdie je overiť, do akej miery príčina úmrtia uvedená v historických písomných záznamoch zodpovedá nálezu na kostre. Študovaná vzorka pozostáva z kostrových pozostatkov 97 osôb z Čiech, Českej republiky, ktoré zomreli medzi rokmi 1842 a 2006 z genealogicky zdokumentovanej zbierky Oddelenia antropológie v Národnom múzeu v Prahe. Výsledky ukázali výrazný nepomer medzi informáciami zaznamenanými v záznamoch o úmrtnosti a výsledkami antropologickej analýzy. Išlo najmä o nerozpoznané etnické choroby, ktoré zanechali na kostre zreteľné stopy v dôsledku osteolytických metastáz. Zistené rozdiely ilustrujú potrebu interdisciplinárnej spolupráce pri výskume úmrtnosti v minulosti.