Empirical Estimate of Demand for Labour Tasks Based on Data From Online Vacancies in Slovakia - Boldižárová, Veronika
Empirický odhad dopytu po pracovnej sile na Slovensku na základe údajov z online platformy trhu práce Profesia.sk. Zameriava sa na identifikáciu hlavných trendov v počte pracovných ponúk, ich regionálnom rozložení a členení povolaní podľa klasifikácie ISCO. Údaje boli zozbierané pomocou webového scrapingu a následne spracované regresnou analýzou a textovou analýzou pomocou vizualizácie Word Cloud. Analýza faktorov ovplyvňujúcich dopyt po pracovnej sile, ako sú technologické inovácie, automatizácia a pracovné preferencie zamestnávateľov. Osobitná pozornosť sa venuje rozdielom medzi kancelárskou prácou a prácou na diaľku, ako aj vývoju ponúkaných miezd v rôznych regiónoch. Výsledky ukazujú, že Bratislavský kraj dominuje v počte pracovných ponúk, zatiaľ čo východné Slovensko má vyššiu mieru nezamestnanosti. Práca na diaľku je spojená s vyšším dopytom po špecifických zručnostiach.