Determinants of Pollutant Emissions in the Spanish Agri-Food Sector: The Role of International Trade - Sorroche-del-Rey, Yolanda
Analýza kľúčových premenných na úrovni podnikov, ktoré ovplyvňujú emisie znečisťujúcich látok v španielskom agropotravinárskom sektore, a preskúmanie obojsmerného vzťahu medzi medzinárodným obchodom a environmentálnym správaním. Na základe panelových údajov z rokov 2007 – 2020 sa využívajú modely diskrétnej voľby na testovanie kauzálnych vzťahov medzi podnikovými premennými a vplyvom na životné prostredie. Empirické zistenia poukazujú na negatívnu koreláciu medzi internacionalizáciou a emisiami znečisťujúcich látok agropotravinárskych spoločností. Tento index ovplyvňujú aj ďalšie faktory, ako sú vek a veľkosť podniku. Výsledky poskytujú cenné poznatky pre ekonomických rozhodovateľov na agropotravinárskom trhu a zdôrazňujú vplyv medzinárodného obchodu a podnikových premenných na úroveň znečistenia.