Detection of Selected Regulatory Traffic Signs Using Common Dashboard Camera - Koniar, Dušan
V súčasnosti mnoho moderných vozidiel obsahuje množstvo systémov pre autonómne funkcie alebo asistenčné systémy vodiča (rozpoznávanie dopravných značiek). Moderné vozidlá obsahujú mnoho vstavaných systémov a riadiacich jednotiek (aj pre spracovanie signálov a obrazu), takže je možná implementácia hlbokého učenia alebo algoritmov založených na umelej inteligencii. V starších vozidlách uvedené systémy chýbajú alebo sú obmedzené. V tomto článku je predstavený návrh algoritmu na detekciu vybraných dopravných značiek s cieľom rozšíriť vybrané autonómne alebo inteligentné funkcie starších vozidiel. Algoritmus je založený na detekcii tvaru a farby kľúčových prvkov vybraných dopravných značiek s reguláciou (zosilnenie špecifikovaných farebných pixelov a zovšeobecnená Houghova transformácia). Tento algoritmus sa dá ľahko implementovať alebo použiť v mnohých iných aplikáciách, napríklad na riadenie mobilných alebo robotických platforiem. V tomto článku je tiež hodnotená účinnosť detekcie algoritmu.