The Economic Aspects of Organic Farms Selling Their Products to Organic or Conventional Market - Fuksová, Zuzana
Ekologické poľnohospodárstvo je témou, o ktorej sa často diskutuje v odborných kruhoch aj vo verejnom priestore. Súčasná európska politika výrazne podporuje rozvoj ekologického poľnohospodárstva s ohľadom na životné prostredie, udržateľnosť a sociálne aspekty. Všeobecne sa predpokladá, že nižšia intenzita výroby, výnosy, úžitkovosť hospodárskych zvierat, hnojenie a celkové náklady by mali byť kompenzované prémiovými cenami, dotáciami alebo vyššou ekonomickou výkonnosťou. Výskum však ukázal, že dosiahnutie prémiových cien pre bioprodukty na trhu nie je pre farmárov samozrejmosťou, keďže niektoré biokomodity sa predávajú na konvenčnom trhu. Štúdia sa zamerala na cenový rozdiel dosiahnutý vybranou vzorkou fariem na ekologickom a konvenčnom trhu pri dvoch biokomoditách (pšenica ozimná a mlieko) a na hospodárske výsledky fariem. Skombinovali a porovnali sa údaje z dvoch unikátnych databáz o ekologickom poľnohospodárstve v Českej republike. Na analýzu sa použili štatistické metódy ANOVA a regresia. Zistili sa rozdiely medzi hodnotenými trhovými cenami. Cenová variabilita je široká na oboch typoch trhov (ekologickom aj konvenčnom), avšak vplyv cien na výkonnosť fariem nebol významný.