The Path to Smart Farming: Profiling Farmers' Adoption of Technologies in Türkiye - Guldal, Huseyin Tayyar
Skúmanie charakteristík spojených so zavádzaním technológií inteligentného poľnohospodárstva v tureckom agrosektore. Na základe prieskumu medzi 325 farmármi v šiestich regiónoch Turecka výskum identifikuje kľúčové atribúty ovplyvňujúce vzorce zavádzania týchto technológií. Z analýzy vyplynuli štyri odlišné profily farmárov: používatelia technológií, nepoužívatelia technológií, mladé vzdelané farmárky a tradicionalisti. Prieskumné zistenia z viacnásobnej korešpondenčnej analýzy (MCA) naznačujú, že atribúty ako poľnohospodárske poistenie, využívanie úverov, znalosť inteligentných poľnohospodárskych systémov a vlastníctvo traktorov sa bežne pozorujú u používateľov technológií. Ordinálna logistická regresia ďalej kvantifikuje tieto súvislosti a zdôrazňuje významnú úlohu finančnej dostupnosti a šírenia vedomostí pri formovaní pravdepodobnosti zavádzania. Nepoužívatelia technológií sa na druhej strane vyznačujú menšími pozemkami, nedostatkom využívania úverov, obmedzeným povedomím a absenciou vlastníctva traktorov, čo odráža štrukturálne prekážky zavádzania. Finančné riešenia šité na mieru a spoločné strojové parky by mohli pomôcť pri riešení týchto výziev. Posilnenie postavenia mladých, vzdelaných farmárok, ktoré sú identifikované ako kľúčová demografická skupina pre inovácie, ponúka príležitosť na katalyzáciu širšieho zavádzania technológií. Riešením medzier vo vedomostiach a podporou inkluzívnych politík táto štúdia poskytuje praktické poznatky na urýchlenie technologickej transformácie a udržateľnosti poľnohospodárskeho sektora v Turecku.