Dynamic Routing with Static Delivery Time Windows in Urban Last-Mile Transport Logistics - Danchuk, Viktor
Na riešenie výziev dynamického smerovania v logistike poslednej míle bola vyvinutá adaptívna metóda na riešenie viackriteriálneho problému dynamického smerovania vozidiel so statickými časovými oknami, berúc do úvahy skutočnú konfiguráciu mestskej cestnej siete a nestacionárnu dynamiku dopravy na jej úsekoch. Zároveň metóda umožňuje využitie konsolidovaných údajov v reálnom čase o dynamických charakteristikách prepravného toku na úsekoch dopravnej siete z akýchkoľvek zdrojov dostupných v čase optimalizácie (napr. GIS, cestné senzory, mobilné zariadenia atď.). Výsledky simulačných štúdií s použitím metódy optimalizácie mravčej kolónie naznačujú sľubný potenciál navrhovaného prístupu.