Istoty, ktoré poskytuje kultúre štátny rozpočet, sú čoraz neistejšie Financovanie kultúry - Podmaka, L.
Rozdeľovanie prostriedkov štátneho rozpočtu v rezorte kultúry, organizácie a inštitúcie. Správa kultúry do obcí, miest a regiónov. Neštátne zdroje financií. Umelecké fondy (literárny, hudobný, fond výtvarných umení). Štátny fond kultúry Pro Slovakia, záujem o dotácie a možnosti. Nové SND po r.2000.