Nevyužité kapacity zvyšujú náklady chemickej výroby Bez zmeny štruktúry chemickej výroby nemožno nahradiť výpadok východných trhov - Prosnan, Jozef
Doterajší vývoj chemickej a farmaceutickej výroby na Slovensku (1992-1993), tabuľka. Podiel týchto odvetví na produkcii priemyslu. Rast nákladov, znížený domáci a zahraničný dopyt, teritoriálna štruktúra, obchodné bariéry. Alternatívne smery rozvoja spracované MH SR vo variantoch (pesimistický, optimistický).