Strašenie kolapsom poľnohospodárstvu nepomôže Dôsledok sebestačnosti vo výrobe potravín za každú cenu bude Slovensko pociťovať ešte dlho - Hetteš, J.
Dôsledky politiky sebestačnosti v potravinách, charakteristickej pre obdobie 1950-1989, ako aj prehliadanie energetickej krízy v 70. rokoch. Úlohy a problémy súčasného manažmentu poľnohospodárskych podnikov. Nadbytočný počet podnikov, nevyhnutnosť bankrotov. Predpokladané zníženie potrebného počtu poľnohospodárskych pracovníkov z doterajších cca 220 tis. na 85 tis. Príčiny súčasnej stratovosti. Východiská zo súčasnej nepriaznivej situácie. Medzinárodné štatistické porovnanie počtu pracovníkov v jednotlivých sektoroch v r.1992 a výmery poľnohosp. pôdy na 1 poľnohosp. pracovníka (1970-90).