Vláda má zasahovať len tam, kde neuspeje trh Rozbujnený verejný sektor speje k vlastnej sebareprodukcii - Jaura, Z.
Dlhodobý trend zvyšovania vládnych výdavkov, príčiny tohto javu (menej produktívni jedinci uprednostňujú redistribúciu). Vzťah verejných výdavkov a daní. Tvorba a rozdelenie prostriedkov. Rozhodnutia vlády nie sú dokonalejšie ako trh.