Fínski poľnohospodári sa obávajú vstupu krajiny do Európskej únie Hospodárenie v severských oblastiach sa nezaobíde bez osobitných podpôr - Janků, Jaroslav
Sebestačnosť Fínska (najsevernejšej európskej krajiny) vo výrobe potravín. Štátna podpora začínajúcim farmárom. Výrobné ceny dvojnásobné. Ochrana domáceho trhu vysokýmu dovoznými prirážkami a dotáciami. Fond na podporu arktického poľnohospodárstva, možnosť vývozu potravín do Ruska ako opatrenia na pozdvihnutie poľnohospodárstva krajiny aj po vstupe do Európskej únie.