Kritériá hodnotenia i financovania výskumu HN hovoria s podpredsedom SAV Ing. Vaškovičom o financovaní vedy - Vaškovič, V.
Systémové zmeny vedy a výskumu na Slovensku. Formulácia modelu inštitucionálnej štruktúry vedy. Redukcia počtu vedeckých pracovníkov a financovanie vedy a výskumu. Reštrikcia finančných prostriedkov pre SAV v rokoch 1989-1993 a jej dôsledky. Úroveň vybavenia finančnými a vecnými neinvestičnými prostriedkami pracovníkov SAV. Výdavky na vedu a výskum v SRN.