Predpoklady tvorby - Husár, Jaroslav
Akceptovanie novej štruktúry poznatkov ekonomickej teórie, potreba údajovej základne plne zodpovedajúcej rámcu určeného teóriou. Makroekonomické modelovanie. Zdroje makroekonomických údajov. Oblasť merania ekonomickej aktivity. Definovanie veličín hrubý národný produkt (HNP), hrubý domáci produkt (HDP), národný dôchodok (ND). Určovanie množiny potrebných štatistických údajov. Ukážky potrebného postupu vedeckého definovania databázy súčasného ekonomického systému.