Analýza prostredia ako východisko tvorby podnikateľskej stratégie Stratégie malých a stredných podnikov - Papula, J.
Skúmanie prostredia. Makroprostredie. Porterov model piatich síl - 5 síl, ktoré najviac ovplyvňujú konkurenčné prostredie v odvetví. 1. potenciálni konkurenti, 2. súperenie medzi podnikmi umiestnenými v odvetví, 3. obchodná sila kupujúcich, 4. obchodná sila dodávateľov, 5. substitučné produkty.