Studijní kurz - být při tom. Kvalita jako podnikatelská strategie Poradenská služba pro vedoucí prodeje. Poradenský list pro vedení externího prodeje
Kvalita ako podnikateľská stratégia. Cesta k totálnemu riadeniu kvality od produkcie až k predaju. Tri úseky globálneho totálneho riadenia kvality v predaji: 1. Plnenie minimálnych požiadaviek. 2. Dobrá kvalita. 3. Excelentná (totálna) kvalita. Služba zákazníkom, efektivita oddelenia predaja, marketingová stratégia zameraná na zákazníka, výborné znalosti trhu a obchodné vzťahy a politika firmy - oblasti zvyšovania a optimalizácie kvality oddelenia predaja.