Aj deficit má svoje pozitíva Vyrovnaný rozpočet áno, nie však za každú cenu - Husár, Jaroslav
Univerzálny mechanizmus fungovania hospodárstva. Schéma finančných tokov spájajúcich štyri prvky ekonomického systému (domácnosti, kapitálový trh, vláda a podniky). Štátnemu rozpočtu SR chýba členenie výdavkov podľa vplyvu na HDP. Deficit, alebo vyššie dane. Pôžička obmedzuje zdroje financovania investícií. Zvýšenie daní menej postihne budúce investície. Prírastok HDP je násobkom vládnych výdavkov. Vyššie dane obyvateľstva znižujú HDP. Priemyselná ekonomická politika je kompromisom.