Búranie reminiscencií na pohodlie verejnej ekonomiky Ekonomická transformácia naštartovala proces obmedzovania verejného sektora - Jaura, Z.
Štátny podnik v trhovej ekonomike, nie je súčasťou verejného sektora. Pokles výdavkov štátu na neinvestičné i investičné dotácie. Pokles objemu štátom regulovaných cien. Prirodzený monopol prekážkou privatizácie. Hranice zužovania vplyvu verejného sektora.