Priebeh, problémy a perspektívy transformácie Slovenskej republiky a stredoeurópsky región - Markuš, J.
Kvalitatívne a kvantitatívno-geografické vymedzenie stredoeurópskeho regiónu. Slovensko a (stredná) Európa. Medzinárodné smerovanie národno-emancipačného procesu Slovenska a ekonomická integrácia na trhových základoch. Geografické, geopolitické a "geo-ekonomické" postavenie SR a transformačný proces. Priestorové rámce pre rozvoj SR. Problémy politickej, ekonomickej a duchovnej transformácie SR. Prognostická úvaha o perspektívach transformácie Slovenska.