Krajiny EZVO v procese adaptácie na podmienky jednotného vnútorného trhu ES - Kalinová, J.
Dobudovanie vnútorného trhu ES ovplyvní vývoj v západoeurópskych krajinách združených v EZVO, ktoré boli a sú závislé od trhov ES a ktorým tak hrozí strata prístupu na vnútorné trhy ES. Možnosti reagovania krajín EZVO na vytvorenie jednotného trhu ES: 1. Samostatný postup preferujúci neobmedzovanie hospodársko-politickej samostatnosti a nezávislosti. Negatívne dôsledky tohto postupu. 2. Prehlbovanie a rozširovanie existujúcich, resp. hľadanie nových foriem hospodárskych vzťahov. Dohoda o Európskej ekonomickej oblasti. 3. Získanie právoplatného členstva v ES a problémy s tým spojené.