Od Európskych spoločenstiev k Európskej únii Maastrichtská zmluva - Iša, Ján
Začiatok novej etapy integrácie v západnej Európe podpísaním Zmluvy o Európskej únii (7.2.1992, Maastricht). Maastrichtské dohody zahŕňajú okrem Zmluvy o Európskej únii, aj 17 protokolov a 33 deklarácií. Obsah zmluvy. Politická únia ako nový stupeň integrácie v rámci ES. Hlavné črty hospodárskej únie. Menová únia, Európsky menový systém, Európsky systém ústredných bánk (ESCB) a Európska ústredná banka (ECB). Prístup Veľkej Británie k Maastrichtskej zmluve.