Politika Evropských společenství v oblasti výzkumu a vývoje - Tíkal, S.
Technologické zaostávanie Európskych spoločenstiev za USA a Japonskom a jeho príčiny (národná roztrieštenosť vedeckovýskumného potenciálu a nedostatočná inovačná aktivita). Formovanie politiky ES v oblasti výskumu a vývoja a jej koncepcia. Prvý rámcový program pre výskum a vývoj na r.1984-1987. Vytvorenie inštitucionálno právneho základu pre politiku ES vo výskume a vývoji prijatím Jednotného európskeho aktu (1985). Porovnanie druhého (1987-1991) a tretieho (1990-1994) rámcového programu. Špecifické výskumné programy ES - ESPRIT a EUREKA.