Prístupy k meraniu rizika v strategickom a finančnom manažmente. 1 - Chobot, Michal
Prístupy k vzťahu riziko-výnosy vo finančnej literatúre. Klasické prístupy k meraniu rizika a výnosov, ktoré sa zakladajú na štatistických pojmoch stredného výnosu a rozptylu určitého ukazovateľa. Medzi najpoužívanejšie miery rizika patrí tzv. koeficient beta určitého aktíva, známy najmä z modelov kapitálového oceňovania aktív - CAPM (Capital Assets Pricing Models). Miera rizika a miera výnosov podľa E. Bowmana. Snahy o zavedenie viackriteriálnych mier vzťahu riziko-výnosy.