Pochybnosti o TQM i certifikaci ISO - Shipman, A.
Japonské metódy riadenia akosti - TQM (totálne riadenie akosti) a kaizen (sústavné zlepšovanie práce) dostávajú v súčasnosti vo svete výrazne nižšie známky hodnotenia. Rozmach naopak prežíva certifikácia akosti podľa ISO 9000 (norma akosti, ktorú v r. 1987 vydala medzinárodná organizácia International Standards Organization). Norma sa presadila najprv v britských firmách a teraz sa šíri v Európe a v USA. (Shipman A.: Quality Defects. International Management, 1993, č.5, s.58-59).