Malá encyklopédia public relations. 5 Vzťahy firmy k jej najbližšiemu okoliu - Žáry, Ivan
Komunita-susedstvo organizácie a jej vzťah k public relations. Čo organizácia dáva a dostáva od komunity. Dve základné časti komunity: jednotlivci (občania, spotrebitelia, zamestnanci, rodičia a i.) a skupiny, čiže organizácie napr. spotrebiteľov, učiteľov, kluby, mládež, ženy atď. Ciele komunitných public relations. Úspešná taktika.