Maurice Allais Seriál o nositelích Nobelovy ceny za ekonomii - Ježek, Tomáš
Nobelova cena bola tomuto zakladateľovi modernej matematickej ekonómie udelená v r. 1988 za prínos k teórii trhu a efektívneho využívania zdrojov. Vo svojich prácach sa zaoberal dôležitými problémami makroekonomickej teórie, teóriou individuálneho výberu v podmienkach rizika, dynamiky peňazí, cyklov a hyperinflácie. Predložil novú formuláciu kvantitatívnej teórie peňazí, vypracoval teóriu dynamického správania.