Půda není jenom kapitálem. - Kolář, J.
V posledných rokoch vo vyspelých štátoch tendencia považovať pôdu za statok, ktorý je celospoločenským majetkom ako more, ovzdušie a pod. Veľkosť tohto statku je obmedzená a ľudstvo na ňom iba hospodári, čo by sa malo odraziť vo vlastníctve, rente, prenájme, v cenách, spôsobe využívania atď. Je potrebné nájsť modely privatizácie pôdy v postkomunistických krajinách. Tieto otázky sa riešili na sympóziu v New Yorku.