Cartels, storage and the suppression of futures markets. - Newbery, D.M
Rizikovo neutrálny kartel by bol zvýhodnený potlačením trhu s tovarom určeným na predaj v budúcnosti, a vyplatí sa mu monopolizovať skladovanie. Bez účinku predaja hrozí zrútenie takéhoto trhu, ale za istých okolností sa kartelu vyplatí nadmerné skladovanie a stabilizácia cien na jeho poškodenie. Výsledný rast priemernej ceny škodí spotrebiteľovi.