Katastrofální zpoždění vyjadřují tři pojmy. Němečtí ekonomové o čs. hospodářství. - Šafaříková, V.
Názory nemeckých ekonómov na súčasný stav čs. ekonomiky, na jej možnosti v kontexte vývoja Európy, na podmienky, ktoré musia čs. podniky vytvoriť pre zvýšenie svojej konkurenčnej schopnosti a dôsledky, ktoré bude mať pre čs. ekonomiku zjednotenie vnútorného obchodu ES. Pojmy vyjadrujúce oneskorovanie: devastácia, zadĺženosť voči minulosti i budúcnosti a nízka životná úroveň.