Kritický prah neracionálnosti hospodárenia a ekonomická reforma. - Šikula, Milan
Myšlienkové prúdy, argumentujúce neracionálnosť kritizovaného modelu fungovania socialistickej ekonomiky. Neschopnosť využívania disponibilných výrobných faktorov na dosiahnutie kolektívneho blahobytu v podmienkach zrušenia súkromného vlastníctva. Pozitívna teória centrálne riadenej ekonomiky (W. Eucken a K.P. Hensel).