Promarněné šance. Co mohl, nemohl a může cestovní ruch. - Hosnedl, Jiří
Sľubný rozvoj cestovného ruchu v ČSFR prerušilo rozbitie republiky, okupácia a rok 1948. Znárodnenie zredukovalo základňu cestovného ruchu, komerčný cestovný ruch sa vyvíjal nedostatočne, výstavba súkromných a podnikových chát viedla k poškodzovaniu životného prostredia. Katastrofálny stav v počte a skladbe lôžok v objektoch s celoročnou prevádzkou. Nevyhnutnosť výstavby nových hotelov.