Vedou naše úpravy cen do Evropy? Cenový vývoj a relativní ceny. - Hejnák, M.
Cenový vývoj prvých troch štvrťročí treba charakterizovať ako inflačný. Index maloobchodných cien sa oproti rovnakému obdobiu r. 1989 zvýšil o 14,1 perc., najviac sa zvýšili ceny potravín, benzínu a dopravy. Rast životných nákladov. Motiváciou cenových úprav je náprava cenových relácií a posun cenových relácií k ich rovnovážnej polohe. Nebezpečie inflačného rastu nie je odstránené, nákladovosť nápravy relatívnych cien sa prudko zvyšuje.