O přechodu k trhu v SSSR.
Jednou z hlavných príčín zhoršujúcej sa situácie sovietskeho hospodárstva je to, že pri zavádzaní trhových prvkov nebol odstránený starý direktívny mechanizmus. Názor akademika Šatalina, že program sovietskej vlády nebude úspešný, že je potrebné podstúpiť riziko rýchleho prechodu ku štátom regulovanému trhu.