Doprava na přelomu tisícíletí. - Kubec, J.
Dopravné podnikanie je určené objektívnymi hodnotovými vzťahmi, ale aj ekonomickou kategóriou vývoja životného štýlu. Preto štát musí do trhových mechanizmov zasahovať (dopravná politika). Hlavné ciele rozvoja dopravy v ČSFR: zmena štruktúry, zavádzanie vysokorýchlostných tratí (TGV), vytváranie multimodálnych dopravných koridorov, modernizácia mestskej hromadnej dopravy a rozvíjanie vodnej dopravy.