Learn from the best. - Labovitz, G.H
Podobnosť v postupe a zameraní popredných japonských firiem, ktorým bola doteraz udelená prestížna Demingova cena za akosť. Ich spoločnými znakmi sú rozpracovanosť a univerzálne uplatnenie plánov akosti, rozvíjanie úlohy vedúcich pracovníkov, zameranie na zákazníka (systém QFD), totálne zapojenie osadenstva do programu (včítane zlepšovateľského hnutia) a diferencované školenie na všetkých úrovniach. Číselné údaje.