K effektivnoj modeli upravlenija naučno-techničeskim progressom. - Glaz'jev, Sergej Jur'jevič
Trh automaticky nerieši problémy likvidácie technologického zaostávania a urýchlenia VTP. Zdôvodnenie úlohy štátu pri rozvíjaní vedeckotechnického potenciálu a pri stimulovaní inovačnej aktivity ekonomických subjektov. Charakteristika mechanizmov VTP v podmienkach trhového mechanizmu a fungovania dvoch sektorov vedeckotechnického potenciálu - komerčného a spoločenského. Rozbor vzťahu organizácie výroby v trhovej ekonomike a VTP.