Ocenka stepeni real'noj chozjajstvennoj samostojatel'nosti stroitel'nych organizacij. - Chomjakov, L.K
Metodika analýzy a hodnotenia stupňa hospodárskej samostatnosti stavebného trustu na základe princípu piatich práv (podmienok), zabezpečujúcich status hospodára (právo výberu činnosti, samostatnosti pri organizovaní výroby, výberu partnerov, právo samostatného disponovania s hotovou produkciou, samostatnosť disponovania s výnosmi). Kvalitatívne hodnotenie sa uskutočňuje metódou štruktúrnej bilancie.