Trh nemůže fungovat napůl. Finanční restrikce je bolestná, ale nezbytná. - Kameníčková, Věra
Fiškálna a menová politika by sa mali v budúcom období stať hlavnými nástrojmi usmerňovania ekonomického vývoja. Vytváranie trhových podmienok sťažuje reštriktívnu fiškálnu a menovú politiku. Uvoľnenie reštriktívnej politiky vedie k roztočeniu inflačnej špirály a k zastaveniu transformácie. Na miere reštriktívnej politiky závisí aj úroveň devízového kurzu a rast cien. Regulácia cien a zásahy štátu nesmú viesť k vytvoreniu hybridu "ani trh, ani plán".