Factor market barriers are trade barriers. Gains from trade from 1992. - Baldwin, R.
Model dokladajúci tézu, že pre niektoré druhy výrobkov prekážky kladené priamemu riadeniu miestnych (vnútroštátnych) podnikových jednotiek zo zahraničia sú fakticky prekážkami obchodu. Zníženie faktorových prekážok, ktoré zvyšujú náklady riadenia domáceho podniku zahraničnou firmou vyúsťuje do zvýšeného prínosu obchodu.