Kommunales Vermögen - eine wesentliche Voraussetzung zur Erfüllung der Aufgaben des eigenen Wirkungsbereiches der Gemeinden, Städte und Landkreise. - Pankraz, I.
Prijatím zákona o samospráve obcí a krajov v NDR sa otvorila cesta pre komunálnu samosprávu. Podmienkou je prinavrátenie vlastníckych práv komúne, resp. vytvorenie komunálneho majetku. Zákonom o privatizácii a reorganizácii národného majetku prechádza časť majetku do vlastníctva obcí a miest. Podmienky prevodu národného majetku do vlastníctva komún.